REČNIK

KRATAK REČNIK PENJAČKOG ŽARGONA

Pršić– praškasti suvi sneg


Streha – snežni nanos koji se formira na grebenu u obliku strehe

Mix – Predstavlja kombinovani teren, najčešće stena i led (Rock&Ice)

Bergšund -(nem. bergschund) pukotina koja se pojavljavljuje odvajanjem snega od stene, uglavnom kao posledica topljenja.

Smer – (eng. route) linija u steni duž koje se obavlja uspon

Naveza – „Je Đuro šta?….Osnovna alpinističko-diverzantska formacija“ 🙂

Može biti dvojna što je češći slucaj (dve osobe navezane na suprotne krajeve jednog užeta) ili trojna (tri osobe i dva užeta, ona u sredini je navezana na oba) Kada je naveza uigrana, njen potencijal je veči od zbira potencijala navezanih penjaša. Tada predstavlja jedno telo, dva čoveka vezana pupčanom vrpcom u vidu užeta. Uglavnom takve naveze čine ljudi koji dugo penju zajedno i prošli su zajedno mnogo toga. Zbog toga mnogi penjači (a i penjačice) tvrde da je lakše promeniti seksualnog partnera nego penjačkog.

Cug – (eng. pitch) Rastezaj užeta izmedu dva štanda. Nekada odgovara dužini užeta, nekada ne. Zavisi od terena. Penjačko uže je danas 50-60m dugacko. Kada prvi penjač popne cug, pravi štand i drugi penjač penje do njega. Mogu da se smenjuju u vođenju ili ne, zavisno od dogovora.

Solirati – penjati nenavezan, bez osiguranja


Abzajl – od nem. abseil (eng. rappel) spuštanje niz uže, svi ste gledali kako to rade specijalci u filmovima 🙂 Ponekad jedini način da se siđe dole sa neke čuke koju ste upravo ispenjali. Iako deluje relativno sigurno, statistika kaže da se najviše pogibija desilo upravo prilikom abzajla, a ne pri penjanju!


Štand – (eng. belay point, belay anchor) Iako ime sugeriše da je to nešto gde se stoji, u njemu se vrlo često visi 🙂 Prave se na različite načine, zavisno od mogućnosti, terena, da li je u snegu ili suvoj steni itd. Označava kraj jednog i početak drugog cuga. Školski primer štanda u suvoj steni su tri klina ukucana u stenu, povezana penjačkom gurtnom (šlingom). Sa njega se osigurava, u njemu se visi, a neki su u njemu bogami i spavali…Štandovi su ključni za bezbednost penjanja. Pravljenje dobrog štanda u lošim uslovima zahteva ponekad veliku umešnost.


Gvožđe – u slengu genericki naziv za svu opremu koja zvecka na pojasu a u glavnom je od metala (klinovi, frendovi, čokovi, karabineri, kompleti….)Frend – (eng. friend, spring loaded camming device(SLCD)) Moderna alternativa klinovima pri postavljanju međuoosiguranja i izradi štandova. Snabdeveni mehanizmom sa oprugom. Uglavljuju se u pukotine u steni.Čok – (eng. nut, cholk) glavi se u pukotine u steni, takođe moderna alternativa klinovima.Heks – (eng. hexcentric, hex) čok hexagonalnog oblika.Cepin – (eng. ice-axe) Lici na pijuk,kramp. Postoje hodački i penjački.

Hodački su malo veči, oko 70 cm. Koriste se u običnom planinarenju, hodanju po glečerima…

Penjački su manji, oko 50 cm. Obično su zakrivljeni pri vrhu. U glavnom se koriste u paru (za svaku ruku po jedan) za penjanje leda, mixeva, izuzetno strmih sneznih padina…Kada se tako koriste uglavnom jedan ima lopaticu a drugi čekić za kucanje klinova. U penjačkom zargonu je odomaćen i naziv „alatke“ (od eng. „ice-tools“).


Dereze – (eng. crampons) To su oni „šiljci“ što kače na cipele :)))) Ista priča kao i za cepine postoje hodačke i penjačke sa analognom namenom. Penjačke uglavnom imaju agresivnije prednje šiljke.


Komplet – (eng. quickdraw) Dva karabinera spojena gurtnicom. Obicno sluze kao spoj između međuosiguranja i užeta ali i za mnoge druge stvari npr. zgodni su da se covek ukači u štand.

Penjati – U srpskom jeziku se glagol penjati upotrebljava u povratnom obliku tj. kao „penjati se“ (na nešto). Medutim, u planinarskoj, a pogotovo penjačkoj terminologiji je odomaćena direktna uporeba tipa „penjati smer“, „penjati vrh“. Takva upotreba ima svoje opravdanje, zato što mnogo preciznije opisuje radnju. Dok je po pitanju vrha ta opravdanost možda i diskutabilna, po pitanju smerova je vrlo očigledna. Jednostavno ne penje se na smer. Doduše moze se reci „popeo sam se uz smer“ ali zvuci malo rogobatno a još bitnije ne opisuje pravu prirodu aktivnosti. Svi koji se bave penjanjem će vam posvedociti da smer dozivljavaju kao direktni objekat, odnosno nešto što penju. U ostalom jezik je živa stvar i vremenom se menja kako bi bolje opisao novonastale situacije i aktivnosti.

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj unos je dodat na izričit zahtev koji je uputio Dr Medeni. On je inače jedan vrlo gotivan lik i moj veoma drag prijatelj, ali ima neke fiksacije kada su u pitanju pedantnost i ispravnost (tj. ono što on sam smatra ispravnošću, iako vrlo često nije u pravu). Neki bi čak rekli da je pomalo opsesivno-kompulzivan. Sve u svemu, ja ovo sam nikada ne bih uneo, ali je lakše ovako nego da mi do kraja života „ronza“ po ovom pitanju.

Advertisements