A kako li je tek njemu?

Čitam pre neki dan intervju sa profesorom Vojinom Dimitrijevićem u poslednjem broju „Vremena“ u kojem se uvaženi profesor uglavnom bavi efektima bombardovanja na stanje u srpskom društvu,  i zapadne mi za oko sledeća rečenica (šta ću kad imam urokljive oči):

„Uz to, nanelo je ogromnu štetu demokratizaciji Srbije, jer ono (bombardovanje) nije samo glavni argument protiv ulaska u NATO, već i protiv ulaska u Evropsku uniju.“

Dakle demokratizacija i ulazak u EU (ako ne i u sam NATO) ispadoše umalo sinonimi.

Ako posegnete za bilo kojom enciklopedijom, bilo da je u pitanju „narodska“ i „samopišuća“ Vikipedija ili neka „brendirana“ poput Britanike i potražite odrednicu „Demokratija“, naći ćete mnoštvo podataka, definicija,  podpodela (tako li se prevodi subdivison ?). O nekoj stručnijoj knjizi koja se bavi teorijom društvenih sistema da i ne govorimo.
Međutim, nigde nećete naići na to da se kao jedan od uslova za postojanje takvog društvenog uređenja navodi nužnost pripadanja nekom ekonomsko-političkom bloku ili vojnom savezu.
Ostavimo sada po strani sve aktuelniju kritiku trenutnog stanja tog sistema i priče o krizi u kojoj se sistem predstavničke demokratije danas nalazi u celom svetu i zauzmimo blagonaklon i afirmativan stav prema tom društvenom uređenju. U tom svetlu, verovatno je najlepšu i najsažetiju definiciju demokratije, ili bar ideala kojem bi ona trebalo da teži, dao Abraham Linkoln:

“Democracy is the government of the people, by the people, for the people”

Ne bih sada o tome koliko se sama EU  od tog ideala sve više udaljava i pretvara u jednu otuđenu nedodirljivu birokratsku tvorevinu sa sve uočljivijim nagoveštajima totalitarizma. Na tu temu je potrošeno već isuviše mnogo reči na mnogim jezicima.

Samo bih da primetim sledeće. Ka tom Linkolnovom idealu je nemoguće težiti na okupiranim teritorijama ili u protektoratima. Takođe, u takvim „entitetima“, je vrlo često na vlasti korumpirana elita koja se enormno bogati na račun večine stanovništva i koja je po svojoj priorodi marionetska, tako da nema ništa ni od ekonomskog procvata (ima par primera gde je bilo drugačije ali i tada samo zato što je gospodarima tako odgovaralo).  Jednostavno, da bi čovek izgovorio te Linkolnove reči mora se prvo izboriti za nezavisnost od „britanske krune“. To je nulti uslov, posle toga , malo šta ti Bog da, a mnogo više koliko si pametan i koliko se potrudiš.  Odnosno, matematičkim rečnikom, uslov je potreban ali ne i dovoljan.
Ali je ipak neizostavno potreban.

Dakle, možemo mi ismevati naše slabije obrazovane sugrađane (ili možda tek ljude koji ne barataju popularnim frazama). Možemo sa žaljenjem (a iza kojeg se suštinski krije podsmeh)  gledati na taj „priprost“ svet koji, u svojoj neukosti,  još uvek ima poštovanje prema tako  anahronim pojmovima kao što su „narod i država“ (za nas anahronim, u našoj „prosvećenosti“). Možemo sa beogradsko-olimpskih visina gledati na neke „provincijalce“ i „seljake“ koji eto ne raspolažu tim, tako bitnim, informacijama o funkcionisanju javnog prevoza u glavnom gradu (dok eto mi ovako obrazovani, jelte, u svako doba dana možemo naizust da izrecitujemo red vožnje autobusa koji saobraća npr. na liniji Aleksinac – Gornji Adrovac). Možemo se zgražavati  nad orgijanjima koja su se prethodnih dana dešavala u Guči, pri tom zaboravljajući da se taj nekada tradicionalan festival izmetnuo u ovo čudo upravo pod uticajem „vesternizacije“. Sve su to stvari koje mogu a i ne moraju biti zabavne, kako kome i kako kada.
Međutim, kada jedan profesor Univerziteta u Beogradu i ekspert za međunarodno pravo izjavi ovako nešto, nema više smeha, vreme je da se zabrinemo. I za stanje duha uvaženog profesora i za stanje u društvu generalno.

16 thoughts on “A kako li je tek njemu?

 1. pitanje je koliko je u svojoj celosti srbija protektorat ili okupirana teritorija (jedan njen deo sigurno jeste). pokojni novinar rančić se pre neku godinu izvrsno dosetio izraza kondominijum (i to eu i sad) prilikom odgovora na pitanje ko će vladati srbijom za deset godina. više narodske mudrosti na tu temu: http://en.wikipedia.org/wiki/Condominium_%28international_law%29

  cenjeni profa pokazuje da ima dodir sa realnošću kada trezveno procenjuje posledice agresije. iako to, sudeći po citiranom, nije eksplicitno rekao – nato i eu jesu sinonimi za države istočne evrope. jedno bez drugog ne može, primeri za suprotnu tezu ne postoje. jasno je i da nijedna država sem srbije nema takvu istoriju odnosa sa nato, tako da ništa od članstva u eu, osim pomoću kakvog dekreta s vrha lišenog legitimnosti koji će ionako istorija kad tad zbrisati, pod uslovom da do njega dođe, u šta sumnjam.

 2. Posto je naslov tvog teksta u korelaciji sa onim sto sam postavio pre neki dan, ja bih da ponovim i ovde: nema tu prostora za bilo kakav podsmeh – već za debelu zabrinutost, koju i ti spominješ na kraju teksta.

  Taj mali detalj u kojem čovek piše „Nije Srbija samo krug 202“ ja vidim kao simbol potpune sluđenosti ljudi, kojih ima itekako i u Beogradu (moja komšinica sa četvrtog sprata je selotejpom na vrata zalepila „poruku“, ispisanu rukom, ne znam kome upućenu, na kojoj je, u prva dva reda zapisano „Lezbejke i pederi, ostavite Kosovo na miru“, pa onda tirada na temu Jevreja, crnaca, masona, Vatikana, rok muzike, interneta i tako dalje. Ta žena, dakle, živi na cca. 500 metara od kruga dvojke, nije to pitanje geografije – po Gornjem Milanovcu, Rudniku i Kopaoniku, a da ne pričam o vojvođanskim selima sam proveo dosta sati sa domaćinima koji imaju zdravije i razložnije sortiranje pojava i njihovo tumačenje od celog mog okruženja, pa i mene, a potpuno lišeno stranačke, verske ili nacionalne ostrašćenosti. Nije to pitanje „priprostosti“, ne obrazovanja niti adrese u ličnoj karti.

  Elem, taj i takav „spoj“ u kojem su se pomešali radio i tramvaj je rezultat višedecenijskog nakaradnog tumačenja pojava u našoj daljoj i bližoj okolini, a čiji su autori vrsni profesori, novinari, književnici, „enteligencija“ sa obe strane rova. Krivica je, naravno, veća na onom delu koji je na vlasti – jer naravno da vlasti odgovara da taj spominjani narod veruje da su za sve probleme krivi vanzemaljci, masoni, lezbejke ili bradavičaste svinje, nego, ne daj Bože, oni sami.

  Devedesetih godina, Mila Štula i ekipa iz večeri u veče ponavljaju magičnu rečenicu: „Opozicija se, zapravo, BORI ZA VLAST!“, dikcijom i sugestivnošću takvom da čovek lako pomisli da je ta borba za vlast stvarno nešto loše, da su to vampiri jedni, zločinci krvavih očiju, a ne da je to, zapravo, svrha opozicije – da postane pozicija. I uspelo im je. Od tada se, bez predaha, isti metod sprovodi na svemu što deluje zgodnim izgovorom za sopstvene promašaje. A kada se generiše preveliki broj „krivaca“, onda se oni, logično, polako stapaju u jedno višeglavo čudovište, jer mozgovi svih nas rade po principu simplifikacije spoljnih nadražaja.

  A kad se već spominje i bombardovanje, trebalo bi se setiti i ovoga: u martu 1999. godine, kada je počelo, Milošević je imao cca. 22% podrške kao Predsednik. Dakle, manje od 1/4 stanovništva. To što su nam uradili jeste bila, da izvinete, nenadjebiva, neprevaziđena pizdarija, svinjarija koja je onemogućila svaku opciju promene sistema razmišljanja na period od 100 godina, i to je urađeno s predumišljajem.

 3. jasno, prešlicavanje. interesuje me da li si čitao a. rajsa? pošto ako nisi, zaprepašćujuće je koliko se vaši uvidi podudaraju.

 4. @mare
  nije problem kada neko poistoveti NATO i EU, kao što si sam primetio za istočnu evropu to i jesu sinonimi, ali kada neko provuče tezu da je ulazak u neku od tih organizacija (ili obe) ekvivalentan demokratizaciji društva, onda se radi o opasnoj i perfidnoj zameni teza. a ta priča se forsira već jako dugo.
  to me uvek podseti na Disposable Heroes Of Hiphoprisy (poslednji citirani stih):
  „T.V. is the reason why less than 10 per cent of our
  Nation reads books daily
  Why most people think Central Amerika
  means Kansas
  Socialism means unamerican

  srbija definitivno nije bukvalno okupirana teritorija, ali ako se vlade već duže vreme ne mogu ni oboriti ni sastaviti bez da se dobije „amin“ iz određenih ambasada (što je eto čak i toma shvatio pa prilegao na taj posao više nego iko pre njega) meni to mnogo liči na protektorat. a to sa vladama je tek jedan primer , mada sigurno sa najvećom simbolikom. zanimljiva je recimo i kontrola medija.

  @prešlicavanje

  tebi obećavam duži odgovor večeras, samo da kažem da sam se u subotu uveče uzdržao od ovog „kontraposta“, međutim, eto, đavo mi ne dade mira 🙂
  u principu, slažem se sa večinom toga što si napisao u ovom komentaru, ali mi je u tom postu (i ponekim komentarima) zasmetalo nešto što mi je, eto, zaličilo na podsmeh (ok recimo da sam pogrešno protumačio), a odnos beograda prema „provinciji“ jeste katastrofalan.
  meni taj lik „verujem“ čiji si komentar citirao ne liči na nekog sveopšta-judeo-masonska-vatikansko-vanzemaljska-zavera tipa.
  a i pogledaj aroganciju ovog maximusa kojem on odgovara. sad što je ,mukica, sve što ga boli tako nemušto sročio to je druga stvar.

 5. maximus (pretpostavljam da pricamo o istom tipu, sa blica) mi ide na ganglije precesto… A u komentarima je zaista bilo svacega, no – vracam se toj staroj recenici: „Postoje situacije kada u vasim redovima vidite lica koja biste radije videli u suparcnikom taboru“… Dakle, najbolje se putuje kada putujes sam… i to na kraju dovede do cuvenog Brajanovog „We’re all different!/I’m not“ momenta… Uh!

 6. ostao sam duzan maretu odgovor: citao, cca. pocetkom devedesetih… i koliko znam, to je bilo ono neprepravljano izdanje… (moja keva, koja je radila na 1 od tih izdanja kaze da po Srbiji kruze barem 3, od kojih za 2 znamo da ima naknadno dopisivanih recenica… )

  zanimljivo je sad meni da on i ja imamo slicne stavove, moracu ponovo da citam…

 7. jbg vrabac, demokratizacija u praksi znači da si na istim talasnim dužinama sa pomenutim institucijama.

  pogledajmo činjenicama u oči, čak i kad su neprijatne: u našem slučaju to će biti tako sve dok ovde ne uspe da se zasnuje neki nadpolitički kriterijum temeljen na objektivnim parametrima koji će kao posledicu imati proizvodnju auteničnih vrednosti. mi to nemamo, iz raznoraznih razloga, pa jurimo po celom svetu kao muve bez glave, tražeći odgovore na pitanja koja nas muče. odgovore koje mi sami nemamo, pa nekritički prihvatamo sve što nam se poturi kao nešto vredno poturanja. s druge strane, vrlo smo kritični sami prema sebi. dovoljno je videti situaciju oko zapošljavanja – bilo koja diploma sa stranog univerziteta donosi posao, iako se ne bih kladio da su domaći studenti u velikoj većini slučajeva hendikepirani u odnosu na one koji su se školovali preko, naprotiv.
  meni bi lično bilo svejedno i da živim i u turkmenskoj uniji ako bi to bilo na polzu ljudi koji žive u ovoj zemlji. no, ovde se prečesto brka forma sa suštinom pa se potencijalni ulaz u eu i nato tumači kao kraj svih problema, što ja ni u ludilu ne bih rekao, a jedina posledica takvog odnosa je sponzorušasto stanje svesti. koliko god da pričam o umešanosti zapada u to, ne bih uspeo da precenim taj upliv, pošto je on ili prećutan ili minimizovan, najtačnije rečeno potcenjen a bogami i zloupotrebljen u propagandne svrhe. s druge strane, upravo usled nedostatka samosvesti je i bilo moguće da nam se tako nešto dogodi, tako da obrni-okreni sam si najviše kriv. previše padamo u vatru u trenucima kad je najbitnije ostati pribran, zato nas i tretiraju kao maloletnike.

  što se tiče rajsovštine, ovo vezano za „enteligenciju“ u njegovoj knjizi je istovetno prešlicavanim stavovima .

 8. e momci, uprkos obecanju ja stvarno veceras nisam u stanju da pisem.
  dok sam se iskobeljao, znate ono- posao, zena, sitna deca- postalo je previse kasno 🙂

  ali, nastavice se…

 9. Dakle ovako

  @preslicavanje
  secam se vrlo dobro i mile stule i svih ostalih slicnih likova devedesetih, ali to je sada vec prilicno daleka proslost. ok ima ludaka koji idu okolo i bulazne o raznim zaverama ali moraces da priznas da je ta prica proterana duboko na margine i isterana iz mejnstrim medija. medjutim, vec duze vreme imamo priliku da prisustvujemo jednoj drugoj, nista manje zestokoj propagandi.
  kada vec pricamo o sugestivnoj dikciji i grimasama, tendecioznosti, pogledaj vesti na b92 kada ih cita konstantinovicka ili masha. mashu vec nekoliko godina zovu po bgd masha-gebels, ako nisi znao. a da ne govorimo o raznim brankicama, sarapama, jugoslavima koji kao imaju neke „svoje“ emisije.
  ako cemo o sludjenim ljudima, negde pre godinu dana, leto je bilo, vozim se autobusom, guzva, i ustaje covek sa laptopom u jednoj ruci koji je dotle izgledao sasvim normalno, i krece da se probija ka vratima divljacki gurajuci sve oko sebe i deruci se:
  „sta se gurate stoko…svi ste vi srpski radikali, majku vam zlikovacku, srpski radikali…stoko primtivna…jebo vas sloba…jebo vas seselj…zlocinci…“
  pri tom njega niko nije gurao, niti je bilo ko u autobusu pricao o politici.
  ne vidim zasto je on manje odlepio od te tvoje komsinice. a moglo bi se reci da je isto tako donekle zrtva propagande samo sa druge strane, mada u oba slucaju tu verovatno ima i nekih zdravstvenih problema (a takvi su vrlo prijemcivi za manipulaciju). pogledaj onog lika sto je nabo velju, ako to nije nesto namesteno, sto je isto tako moguce. posto se to desilo u petak, moj prvi (polusaljivi) komentar je bio: „ma covek jutros malo slusao radio, pa odlucio da krene u akciju“
  i jos nesto, problem je sto su se neke stvari, koje sam devedestih smatrao za najgoru propagandu rezima pokazale kao tacne. u tom smislu do u slovo se slazem sa poslednjim recenicama maretovog komentara o uticaju zapada, kao i sa tim da smo i za to sami krivi.
  a sto se tice „enteligencije“, u principu je ona ta koja jeste zatajila sa obe strane rovova.
  zato sam ja vrlo skeptican kada se pojave price o pomirenju „prve“ i „druge“ srbije. sada se izvinjavam svim simpatizerima obe strane za ovo sto cu reci, ali ako spojis dva govanceta, dobices samo jedno malo vece govno.
  i mnogo vise smrada.

  @mare
  ja sam se vrlo oprezno ogradio u tekstu od svih mogucih propagandnih tumacenja demokratije, zato sam i citirao linkolna, a mislim da je to jedan univerzalan ideal, mozemo ga zvati kako hocemo.
  i on kao takav upravo podrazumeva stvaranje sistema primerenog svakom pojedinacnom drustvu i uskladjenog sa vrednostima istog. a o tom servilnom odnosu i kompleksu nize vrednosti koji je ovde zacario (doduse vrlo je brizljivo propafgandno nametnut) zadnjih godina, a sto ti ispravno primecujes, ne vredi trositi vise reci. da nije tuzno, bilo bi smesno.
  opet to ne znaci da ne treba usvajati dobre stvari od drugih ako su se pokazale kao ispravne, japanci koje si ti nedavno spominjao, su dobar primer za to.

 10. e pa, ljudi, ja sam od skora na ovim blogo-prostorima, pa mi treba malo vremena da savatam ko sta misli i pise… ali, `de ste vi bre do sada !?
  vec sam mislila da cemo nas nekoliko umreti sami… zasto se vasi (nasi) glasovi u javnosti ne cuju?
  stvarno sam mislila da srpska inteligencija vise ne postoji…
  da ste mi zivi i zdravi, kad procesljam vase tekstove, javljam se…!

 11. ma kakva, inteligencija….mi smo ti vise onako, ekipa iz coska, koja nesto kao filozofira.
  takvih puna srbija

  @preslicavanje
  znas, nije da neka tvoja zapazanja ne stoje 🙂

 12. A jel nekom palo na pamet da se taj sa krugom 202 mozda zezao?
  Puno pozdrava iz Rovinja, vidimo se od ponedeljka:)

 13. Zanimljiv tekst i komentari…
  Odavno nismo pročitali toliko pametnih komentara na jednom mestu… Uzgred, kako to da vlast u Srbiji uvek kopira (preslikava) iz EU i ostatka sveta samo ono što njoj odgovara?

  Ako već hoćemo u Evropu, zašto vlast ne reši neka pitanja na evropski način? Da li ima demokratizacije, dok su državne institucije pune rodjaka i prijatelja partijaša (iz vladajućih partija – dobili svi posao preko “javnih konkursa“! zajedno sa kumovima, rodjacima…)

  Nema istinske demokratije dok nepotizam i korupcija vladaju u Srbiji. Dok se zapošljavaju samo politički podobni, nastavlja se odlazak mladih u inostranstvo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s