A sada nešto sasvim drugačije – „Večni plamen“

Braća Aleks i Tomas Huber su izvela prvo slobodno ponavljanje smera „Večni plamen“ (Eternal Flame) u Bezimenom tornju  (Nameless Tower 6251m) skupine Trango u Karakorumu.

Više o o tome ovde.

P.S.

Muka mi je više od pedera, lezbejki, anarhista, fašista, antifašista, navijača, pandura, političara, posebno političara, 5. oktobra, 9. marta, 12. marta, svih istorijskih datuma, besmisla, besmisla, besmisla…

10 thoughts on “A sada nešto sasvim drugačije – „Večni plamen“

 1. ja bih na spisak dodao i samo jos – „nezavinskih analiticara“ uvek istih, koji o svemu uvek imaju sud …

  ovo je verovatno nesto najpametnije o cemu si mogao da pises… odoh da procitam text

 2. „P.S.

  Muka mi je više od pedera, lezbejki, anarhista, fašista, antifašista, navijača, pandura, političara, posebno političara, 5. oktobra, 9. marta, 12. marta, svih istorijskih datuma, besmisla, besmisla, besmisla…“

  Kako ono kažu, solidarno blogeri:
  POTPISUJEM!

 3. ove fotke oduzimaju dah + ulivaju nadu u ljudske sposobnosti. mogu samo da pretpostavim koliko odricanja i upornosti je potrebno za ovakve uspone. skoro sam gledao film na tu temu (u stvari više o kapacitetima mentalne izdržljivosti) – „touching the void“ .

 4. e, „touching the void“…
  to ti je jedna od onih alpinističkih legendi, tzv. „epic story“. bila prvo knjiga pre filma, pričalo se o tome uz logorske vatre, u prinudnim bivacima noću negde visoko u steni, u danima kada pada sneg a ti blejiš ko budala u dolini čekajući „weather window“, po prokletijama, alpima, kavkazu…
  inače film se davao pre nekih 4-5 godina u beogradskim bioskopima, prosečna poseta oko 5-6 gledalaca po predstavi.

  p.s.
  dobrodošao 🙂

 5. Mrtav sam umoran ali računaj da sam ti dužan odgovor. Pošto sutra idem na teren (u toku nam je tečaj, pa vodimo tečajce na Borski sto) verovatni ću ti ga napisati u ponedeljak ili ako stignem sutra u pauzi pakovanja. Zahteva duže objašnjenje.

 6. U vezi Joe Simpsona, autora ‘Touching the Void’… Nedavno sam nabasao na odlican dokumentarac snimljen po novijoj Simpsonovoj knjizi ‘The Beckoning Silence’… Link:

  Pozdrav!

 7. Pozdrav Vladane, gledao sam taj film pre nekoliko meseci (rapidshare je čudo 🙂 ). Ta priča o pogibiji Tonija Kurca, Hinterštojsera i ostalih na Ajgeru je takođe jedna od nezaobilaznih kada je istorija alpinizma u pitanju.

  A sada odgovor Vajaru.

  U suvoj steni razlikujemo dva osnovna tipa savlađivanja uspona, odnosno dva osnovna tipa penjanja:

  1. slobodno penjanje (eng. free climbing) – u ovom slučaju se ne koriste nikakva tehnička pomagala za napredovanje. To ne znači da se ne koristi oprema za međuosiguranja, štandove i naravno uže. Dakle slobodno je u smislu napredovanja ali ne i u smislu odsustva opreme. Slobodno penjanje bez ikakve opreme se naziva „soliranje“ (eng. soloing)

  2. tehničko penjanje (eng. aid climbing) – u ovom slučaju se koriste lestvice i još razna čudna sredstva tipa sky hooks itd. E sad predugo bi trajalo da ti sad opisujem kako to baš izgleda, ali ono što je bitno da tada nije u pitanju kontakt samo tela sa stenom. Tehničkom penjanju se pribegava kada je ta sekcija smera preteška da bi se prešla slobodno. Mada može tako da izgleda, ono uopšte nije lako i vrlo dugo traje. Evo kako izgledaju lestvice za teh penjanje:

  http://www.amazon.com/gp/product/B0013G159K

  Dosta smerova su prvi penjači popeli tako što su neke delove popeli tehnički. Naravno, kasnije je uvek izazov za neke nove generacije da to popnu slobodno odnosno „čisto“.
  Dakle braća Huber su prva naveza koja je popela ovaj smer slobodno u celosti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s