K2 UPDATE! ili : Taking Tiger Mountain (by strategy)

E da mi je neko rekao da ću objaviti dva posta u istom danu. I to u danu kada sam ozbiljno razmišljao da ugasim blog.

Ali! Stigao mejl od Peđe iz K2 BC (K2 Base Camp), konačno bar neke lepe vesti.

Linija uspona sa označenim visinskim kampovima. Očigledno su kasnije odlučili da sve kampove postavljaju nekih 100m iznad planirane visine.

Ovi naši izašli pre svih ostalih ekspedicija do C3 (visinski kamp br. 3), sada su se spustili nazad do baznog kampa (BC). Ovim su praktično završili proces aklimatizacije, odnosno proces prilagođavanja organizma uslovima na velikim visinama, pre svega niskoj koncentraciji kiseonika u vazduhu. Aklimatizacija se vrši penjanjem gore dole po planini npr. prvo se izađe do C1 pa se vrati u BC. Nakon toga se izađe do C2, vrati u C1 prespava, pa se vrati u BC itd. Ovo je samo grub primer, sve zavisi od plana aklimatizacije, a on može da se razlikuje od planine do planine i od tima do tima. Aklimatizacijom na visokim planinama (između ostalog) se ozbiljno bavi medicina (tzv. mountain medicine) u inostranstvu (pogledati ovaj link na primer).
Prilikom aklimatizacije se postavljaju visinski kampovi koji će kasnije biti iskoriščeni tokom finalnog uspona. Sve u svemu, izašli su do C3 (7350m), spustili se nazad u BC, ostaje još da visinski nosači opreme C4 (8000m) i do njega izvuku boce sa kiseonikom. Posle toga, čeka se prvi povoljan interval lepog vremena (takozvani "prozor") i onda se od BC ide samo na gore!

Ono što je meni zanimljivo je da je naša ekspedicija, a ima ih trenutno više u podnožju K2, gotovo sama (uz malu pomoć Korejanaca) opremala smer duž Abruci grebena. Tu fiksnu užad kasnije koriste sve ekspedicije. Još više me oduševilo što su Iso, Dren i Peđa to radili zajedno sa visinskim nosačima. Uglavnom to rade lokalni Balti koji žive (i umiru) od toga. Još tokom uspona od C1 do C2 Peđa se javio rečima:
"Iako to nije bilo nista narocito, osecaj je bio sjajan – opremali smo Abruci greben na K2!".


Peđa u C3  (7350m)

 

Inače svakodnevne izveštaje možete pratiti na njihovom sajtu (imate baner sa desne strane) u rubrici "Vesti sa Karakoruma".

P.S.
Naravno da sam deo naslova ukrao. U stvari samo malo "pozajmio".
Hvala Brajane.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s