K2

 

K2 (Čogori) 

Prvo malo geografije, istorije i statistike.

K2 je drugi po visini vrh na našoj planeti (poznat još i pod imenom Čogori na lokalnom dijalektu).  Uzdiže se iznad čuvenog Baltoro glečera u jugozapadnom Pakistanu i najviši je vrh planinskog masiva Karakorum (koji se nadovezuje na Himalaje na zapadu). Iako sa svojih 8611 metara nadmorske visine zaostaje za Everestom  nešto manje od tri stotine metara, penjački važi za najteži i najopasniji od svih vrhova viših od 8000 metara (ima ih ukupno četrnaest).

Prvi pokušaj penjanja  izvršila je 1909. italijanska ekspedicija predvođena vojvodom Abrucijem i tom prilikom je dostignuta visina od 6250m što je za to vreme bio veliki uspeh (i danas se klasični smer uspona proteže po toj liniji). Kasnije su se bezuspešno smenjivale američke i italijanske ekspedicije, često sa tragičnim ishodima, sve dok 1954. italijanska ekspedicija pod vođstvom Ardita Desia nije izvršila prvi uspešan uspon. Iako tada nije izašao na vrh svojim herojstvom i požrtvovanošću se tada istakao u to vreme mlad i relativno nepoznat penjač Valter Bonati (danas važi za jednu alpinističkih legendi). Posle tog uspona proteklo je pune 23 godine dok K2 nije ponovo popet.

Do sada je na vrh izašlo  280 penjača uz procenat smrtnosti od preko 30 % u pokušajima uspona. Sam vrh i dan danas bije fama da "uklet" za žene. Samo devet ih je do sada izašlo gore od čega su tri poginule prilikom silaska.
Večina ekspedicija se odlučuje za uspon "klasičnom" Abrucijevom linijom mada je kasnije vrh popet i duž nekoliko drugih smerova (večina nije ponovljena ili je ponovljena samo jednom). Vredi istači poljski "Magic Line"  (1986) i fantastični ruski "West Face Direct" popet prošle godine (2007). 

E sad…

Prva srpska ekspedicija na K2 kreče u ponedeljak 02.06. iz Beograda. Radi se o već o uigranom timu iz Vojvodine koji je od prošle godine proširen saradnjom sa Alpinističkim odsekom Beograda. Ovog puta u pitanju je mala ekipa:

vođa ekspedicije:
Milivoj Erdeljan (Novi Sad)

penjači:
Iso Planić (Subotica)
Dren Mandić (Subotica)
Predrag Zagorac (Beograd)

Ekspedicija će trajati skoro tri meseca dok se završni uspon planira negde tokom druge polovine jula. Ja ću povremeno na blogu objavljivati kako se stvari odvijaju gore na Karakorumu. Prvi pokušaj uspona na K2 od strane penjača iz Srbije nije mala stvar, u pitanju je pisanje istorije našeg alpinizma.

Peđu ste već upoznali na ovim stranicama (Suva Planina, Komovi, Sićevo). Ovom prilikom bih njemu a naravno i ostalim momcima želeo da poželim mnogo sreće (a i pameti).

Poželite im i vi, trebaće im !!!

P.S.
Peđa sutra pravi ispračaj, ima da se olešimo k’o zveri, počinjemo već popodne 🙂
Odoh sada na pivo u "Šikaru".

 

Peđa i K2 u pozadini
(Slikano tokom prošlogodišnje ekspedicije na Broad Peak)

 

 UPDATE

Odoše danas. Evo par fotki sa aerodroma.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s