Penjanje na granici Kuča i Vasojevića – Uvod

 

Ako na geografskoj karti pogledate na severoistok od Podgorice, primetićete kako se planinski masivi smenjuju jedan za drugim- Žijevo, Komovi i na kraju ogromno prostranstvo Prokletija.
Te vrleti su dom trima velikim gorštačkim plemenima Kučima, Vasojevićima i Klimentima. Ti pomalo naopaki brđani su se vekovima bavili stočarstvom.  Zimi u dolinama, leti sa stokom u planini u stalnim međusobnim sukobima  oko livada za ispašu i izvora vode, vremenom su postali nalik svom okruženju. Ono što meni uvek upada u oči u prilikom susreta sa tim gorštacima je da su u pitanju vrlo lepi ljudi. Kako žene, tako i muškarci. Takođe odlikuju se jednom specifičnom bistrinom rasuđivanja, koju je verovatno trebalo razviti tokom vekova da bi se opstalo u tom ambijentu, koji koliko god da je lep, ume da bude izuzetno surov.

Dok su Klimenti Albanci katolici, Kuči i Vasojevići su Srbi. Kuči zauzimaju masiv Žijeva i okolnih brda sve do Skadarskog jezera, Vasojevići se protežu od Komova ka severu i severoistoku u pravcu Prokletija, dok su Klimenti na istoku na  Prokletijama. Ako  bi neko da protestvuje i optuži me za velikosrpski nacionalizam, i u svetlu stvaranja novih naroda bi da mi objasni  da Kuči i Vasojevići nisu Srbi već Dukljani, preporučujem mu da ode na Žijevo, do Bukumirskog jezera i priupita Kuče šta oni misle o tome, ili do Komova i Andrijevice i isto to upita Vasojeviće. U ostalom sva tri plemena su se vekovima mešala, međusobno ratovala za pašnjake, a zajedno u okviru hriščanske solidarnosti ratovala protiv Turaka. Još je Jovan Cvijić rekao da su Kuči prelazak od Srba ka Albancima dok su Klimenti prelazak od Albanaca ka Srbima. Treba napomenuti da je u 18. veku za vreme "Kočine krajine" određen broj Klimenata došao u Srbiju da kao dobrovoljci ratuju protiv Turaka, a nakon toga su ostali i njihovi potomci se pretopili u Srbe. Takođe veliki deo današnje Šumadije je naseljen stanovništvom koje krajem 18. i početkom 19. veka došlo iz Vasojevića, možda najpoznatiji od njih je vožd Karađorđe. Ponekad bi sve to trebalo imati na umu, pogotovo u ovo vreme kada rečnik krvi i tla ponovo počinje da bude aktuelan.

Kom Vasojevićki

Kom Kučki i Kom Lijevorečki

Mi često odlazimo u ta brda, koja su po meni čak i lepša i atraktivnija od Durmitora. U svakom slučaju su (još uvek) mnogo manje isprljana prisustvom modernog čoveka. E pa ovog puta smo bili na Komovima, samoj granici između Kuča i Vasojevića.

Štavna

Tamo se dolazi putem od Andrijevice ka Mateševu, i kod Trešnjevika se skrene levo ka katunu Štavna. Zimi uglavnom ne može mnogo dalje od Trešnjevika, dalje se mora pešice ili na turno skijama. Od pre nekoliko godina je na Štavni izgrađen kompleks bungalova, pod nazivom "Eko Katuni" u kojima ima struje i tople vode leti. Zimi je taj komfor sveden samo na struju i peć na drva, popularan "Smederevac", dok se po vodu (hladnu) ide u bungalov br.1 u kojem odseda čovek koji se stara o kompleksu. Iznajmljivanje jednog bungalova sa pet ležaja trenutno košta 30 EUR po danu, znači 6 EUR po osobi.

"Eko Katuni"

Takođe u Štavni, malo dalje ka Komu Vasojevićkom postoji koliba PSD "Železničar" iz Beograda, ali u njoj nema ni struje ni vode a i nije dobro izolovana tako da kroz nju stalno duva, jedino što nudi krov nad glavom dok se zimi temperatura unutar nje ne razlikuje mnogo od spoljašnje. Voda se uzima sa izvora leti, međutim kako izvor zimi zaledi jedini način da se dođe do vode je topljenje snega. 

Ovog puta smo se "prišljamčili" akciji PD "Pobeda", koje svake godine organizuje memorijal "Zvone Blažina", u znak sećanja na jednog od pionira alpinizma u Srbiji. Sa druge strane pokojni Zvone je jedna od najmarkantnijih figura u istoriji Alpinističkog Odseka Beograda, pa je nekako bio red da i mi to obeležimo. Na kraju kako se prijavilo čak nas deset iz AOB-a, plus naš drugar i Peđin supenjač sa Broad Peak-a Dren iz Subotice, a kako planinara nije bilo koliko ume da bude u akcijama velikih planinarskih društava tipa Pobede, sastav je bio maltene pola-pola.

Dolazak

Kada smo tog jutra stigli, dan je bio kao izmišljen, sunčan bez vetra, vedro nebo, vidljivost apsolutna. Ja sam do Štavne došao u kratkim rukavima…

 

Ka Štavni

 

Jel nisam mnogo udavio sa ovim uvodom ? :))))

NASTAVIĆE SE

U nastavku: kako nisam video međeda, kako Pera kuva supu i još svašta nešto, ali još uvek ne ono glavno 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s